HVETEHORN

Her får du en oppskrift som er både lett å få til,
og veldig god på smak!
Godt pålegg som: ost, skinke, italiensk salat eller syltetøy -hører med!
God fornøyelse!!

HORN
Av denne deigen får du 16 horn.
De stekes på 250c grader i 10 minutt.

400 gr Hvetemel
100 gr Smør/margarin
1 ts Salt
3 dl Melk
50 gr Gjær
Egg til pensling, valmue/sesamfrø

Smulder hvetemel og smør, tilsett salt. Løs opp gjær i lunken melk. Bland ingrediensene. Arbeid deigen glatt og sett den til heving på et lunt sted i ca 30 min.
Slå deigen sammen og ta den på bakebordet. Del den i to og kjevle hvert emne til en sirkel. Del hver sirkel i 8 trekanter.
Rull trekantene sammen og form til horn. Legg dem på smurt plate og etterhev i 30 min. Pensles med egg og strøs før steking.

26. apr, 2015

RUNDSTYKKER

Denne oppskriften rekker til 60 store rundstykker.

1,5 liter melk
170 gram margarin
100 gram gjær
1 teskje salt
2 1/4 kg hvetemel(ca)

Hold tilbake noe av melet til utbakingen. Jeg pleier å ha deigen så løs at den klister litt, da trenges dette melet.

Ha den oppvarma melka (fingervarm) i en bolle med gjær og salt.
Visp godt sammen. Smuldre smøret i melet, bland inn vesken.
Jobb raskt sammen til en smidig og fin deig. La deigen heve på et lunt sted, til dobbelt størrelse, ca 30 min. Sett ovnen på 250 grader. Slå sammen deigen og form rundstykker.
La dem heve i 30 min.
Steke dem så midt i ovnen, på 250 grader, 8-9 min.
Avkjøles på rist.

BOLLER MED SITRON OG VANILJEKREM

Boller med sitron og vaniljekrem
 

Disse bollene er fylt med sitron, kokos og vaniljekrem. Deigen kjevles ut til to leiver som legges oppå hverandre, med fyll imellom. De deles i ruter, og dyppes i kokos og sukker.

BOLLER MED SITRON OG VANILJEKREM

Deig:

2 ½ dl melk, 
½ pk gjær for søt deig, el. 1 pk vanlig gjær,
1 egg, ¾ dl(70g) sukker, 1 klype salt,                
75 g smør, romtemperert finrevet skall av ½ sitron, 
ca 8 dl(ca 500g) hvetemel

Varm melken til den er fingervarm(37grader C). Smuldre gjæren i bakebollen og rør den ut i melken. Visp inn egg sukker og salt. Tilsett smøret i små klatter, og ha i revet sitronskall. Tilsett 6 dl av melet og rør raskt sammen til en løs deig. La den heve under plast i ca ½ time.

Lag fyllet mens deigen hever.

Fyll:

1 egg, 2ss sukker, 1 ½ ss potetmel, 2 ½ dl kaffefløte, finhakket skall av ½ sitron, 1 ss presset sitronsaft, 1 dl kokosmasse, 2 ts vaniljesukker. 
(Dette fyllet kan erstattes med vaniljekrem- koketype)

Ha alle ingrediensene unntatt vaniljesukker i en tykkbunnet kjele. Varm dette opp til kokepunktet under omrøring, til det tykner og er like ved å koke. Ta kjelen av varmen, rør inn vaniljesukker og avkjøl kremen. Rør av og til for å unngå snerk.

Etterhev:

Når deigen er ferdighevet, eltes resten av melet inn til en blank og smidig deig. Ta den på bakebordet og del den i to like store emner. Kjevle hvert emne ut til avlange leiver på ca 25 X 30 cm. Lag rette kanter.

  1. 1.        Legg den ene leiven på lett mjølet bakebord. Marker rutemønsteret slik at du får til sammen 20 ruter. Pensel sammenvispet egg langs kanten av hver rue. Fordel fyllet i topper midt i hver rute.
  2. 2.        Løft den andre leiven forsiktig over den første slik at de ligger kant i kant. Klem skjøtene godt sammen. Bruk for eks et langt treskaft og klem fyllet inn i deigen(ikke skjær), og trykk kraftig ned mellom toppene av fyll, gjennom begge leivene slik at du får 20 firkantede boller.
  3. 3.        Brett hjørnene inn under bollene slik at de blir runde. Legg dem med skjøtene ned på stekebrettet. Bruk gaffel og prikk hver bolle en gang gjennom det øverste laget. La dem heve lunt og tildekket i ca 30 minutter, til dobbelt størrelse. Sett ovnen på 250gC.

Pensel de ferdighevede bollene med sammenpisket egg. Stek dem midt i ovnen i ca 8 minutter. Avkjøl dem.

Pensling og pynt: Litt smeltet smør, 1 dl kokosmasse, 
½ dl sukker,  Pensel bollene med smør. Dypp dem i blandingen av sukker og kokos. (Ev. melisglasur og kokos)